KILCAL VARİS & RADYOFREKANS
Radyofrekans, dalgaboyu 0,3-10MHz arasında değişen elektromagnetik dalgalar olup dokularda ısı açığa çıkarak elektrik enerjisine dönüşerek etili olurlar.
Yüzümüzde, kolumuzda veya bacaklarımızdaki kırmızı kılcal varislerin tedavisinde yüzeyel lazer olukça etkili bir yöntem olarak uzun zamandır kullanılmaktadır. Ancak lazer tedavisinin ağrılı oluşu ve sonrasında gelişen cilt lezyonları nedeni ile alternatif yöntem olarak radyofrekans kullanıma girmiştir.
Radyofrekans genellikle skleroterapi yapılamayacak kadar ince varislere veya skleroterapiden sonra kalan lezyonlara uygulanmaktadır.
Bu tedavi yönteminde, radyofrekans dalgalarını iğne aracılığı ile cilt üzerinedeki kılcal varislere ulaştırarak takiben termokoagulasyon yaparak etkili olmaktadır. Son yıllarda skleroterapi hatta yüzeyel lazer yapılamayacak kadar ince, ağ şeklindeki kılcal damarların tedavisinde güvenli bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Uygulama esnasında kılcal varisler kaybolmaktadır.
Uygulama esnasında lokal anesteziye ihtiyaç duyulmamakla birlikte lokal anestezi tercih edilen hastalarda cilt tamamen kuru olmalıdır.
Radyofrekans uygulaması ile kılcal varisler ağrısız olarak, deride allerji, pigmentasyon veya benzeri lezyonlara yol açmaksızın kalıcı olarak ortadan kalkmaktadır. Genellikle tek seansta kaybolmakla birlikte nadir olarak bir kaç seans gerekebilmektedir.
Bu yöntemde iğnenin batırılmadan cilt ile teması yeterli olmaktadır. Uygulama çok ağrılı değildir, ciltte kalıcı leke oluşturmaz. Uygulama sonrasında ciltte gelişen reaksiyonları azaltmak için çeşitli kremler kullanılabilmektedir.
Uygulama sonrasında bandaj uygulaması veya varis çorabı giyilmesi gerekmemektedir.
Tedaviye en iyi yanıt ayak bileği ve bacak bölgesindeki kılcal varisler verir. Diz ve üzerindeki bölgelerde yer alan kılcal varislerin %40'ında bir kaç seans uygulama gerekebilmektedir. Dokularda ödem bulunması da başarı oranını azaltmaktadır.
Radyofrekans'ın uygulanmadığı hastalar;
- Nikel allerjisi olanlar
- Kalp pili olanlar
- Cilt infeksiyonu